vrijdag 24 augustus 2012

Jesse's arkel


Dat er verschillen waren tussen de huidige wet en regelgeving  en die uit ca. 1900 bewijst de ingebruikname van de erker wel, van cafe-restaurant “In den Vergulden Turk”. 

M.H. van Waveren, bierbrouwer in Leiden en eigenaar van het biermerk ‘de Posthoorn’ kocht het pand in 1899. De verbouwing werd uitgevoerd onder de bekende leidse architect H.J. Jesse. Zijn ontwerp van erker aan de eerste verdieping werd door vele mensen gezien als vandalisme. Jesse kreeg in eerste instantie nog goedkeuring voor zijn plannen. Echter liepen de gemoederen zo hoog op dat het gemeente bestuur op de dag van de opening weigerde een vergunning af te geven voor de in gebruikname van het restaurant. De vergunning zal alleen worden afgegeven indien kon worden aangetoond dat de draagvermogen van de metalen constructie dat Jesse had toegepast voldoende zou zijn. Aangezien de tijd drong was er geen tijd meer om zandzakken naar boven te brengen of water in kruiken te gieten. Op zaterdag ochtend 26 mei 1900, de dag van de opening namen onder toeziend oog van burgemeester en wethouders en de “bouwpolitie”, 100 mensen in de erker en 100 mensen op de erker plaats. Het scheen die week feest te zijn in de stad en was het niet moeilijk mensen te werven voor een paar kwartjes en een glas bier.

De proef was ruimschoots geslaagd. Van de toegestane 1 centimeter doorbuiging bleek het midden maar vier millimeter door te buigen en de zijkanten nul.  Wat de gevolgen zouden zijn geweest als het staal zou bezwijken....
In 1980 werd de voorgevel (deels) gerestaureerd door Kirch, Blansjaar, Louwers en Timmers architecten, waarbij de pui op de begane grond en de erker van Jesse worden verwijderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten