-240x600.jpg)
Na circa 10 jaar verschillende richtingen te hebben gevolgd, krijgen ze dan ook alle vier hogere functies in de bouw of starten een eigen onderneming. Met name Willem Frederik en zijn jongste broer Jacobus starten beide een architectenbureau in Leiden. En met veel succes. Dit blijkt niet alleen uit de meer dan 250 projecten die zij opgeteld (en onafhankelijk) hebben gedaan.Ook de type projecten worden steeds meer prestigieus. Te denken valt aan vele verschillende winkels met bovenwoningen, herenhuizen langs de singels, buitenplaatsen en fabrieksgebouwen (in veel gevallen ook het interieur of machinerie). Jacobus zal zelfs tot zijn dood ook bezig blijven met het ontwerpen van stadswijken die onlangs zijn opgenomen als (Rijks-) beschermd stadsgezicht.
Helaas is er, behalve een uitgebreid tekeningenarchief van Jacobus, weinig fotomateriaal en achtergrond informatie behouden gebleven. Willem Frederik laat een zoon na, die vlak na zijn dood eveneens overlijd, maar zonder nageslacht. Jacobus krijgt 5 kinderen waarvan twee kinderen eveneens architect worden. In hun eigen periode zijn het geen mensen die graag openbaar op de voorgrond treden. Het belooft dan ook een leuke, maar zeker geen gemakkelijke zoektocht te worden naar foto's en achtergrond informatie, over deze twee architecten Willem Frederik v/d Heijden (24-06-1843 tot 02-06-1916) en Jacobus v/d Heijden (30-10-1854 tot 29-11-1931). Twee bijna vergeten Leidse architecten in een periode dat wellicht een van de meest interessante is, in de Nederlandse architectuurgeschiedenis.

Indien u informatie heeft, of weet waar het eventueel gevonden kan worden zouden wij bericht erg op prijs stellen. mail@moned.info