donderdag 18 mei 2017

19e eeuws Cassette-plafond


Bij een onlangs uitgevoerde bouwhistorische verkenning is bij verwijdering van een nieuw systeemplafond een cassette-plafond aangetroffen. Het bijzondere is, dat het hier een gestuct plafond betreft dat vermoedelijk tussen 1878 en 1890 is aangebracht.
Zowel de balken als de diepliggende panelen zijn opgebouwd uit riet dat bevestigd is met koperdraad en afgesmeerd met stucwerk. Hierop zijn verschillende gipsen ornamenten en profileringen aangebracht. In de vakken betreft het een vrij groot bloemmotief terwijl op de kruisingen van de balken een achtvormig kelkmotief is aangebracht. In het midden van het plafond is een kelk vervangen door een houten sokkel met sparingen ten behoeve van gasverlichting.
Informatie over dergelijke plafonds is nauwelijks voorhanden. Ook uit navraag bij collega bouwhistorici en restauratie-adviseurs blijkt dat dergelijke cassetteplafond’s, opgebouwd uit stucwerk, zeldzaam zijn in Nederland. In de 16e en 17e eeuw kwamen dergelijke plafonds vaker voor maar waren dan geheel van hout en vaak beschilderd. Deze Renaissanceperiode leefde weer op in de 19e eeuw, voornamelijk in de tweede helft van de eeuw, waarbij de architecten op zoek gingen naar een nieuwe eigentijdse architectuur. Er zijn in Nederland echter ook enkele voorbeelden die dateren van het begin van de 19e eeuw.  Zowel de stuczaal in Paleis Soestdijk als de balzaal in het Paleis aan de Kneuterdijk zijn voorzien van soortgelijke cassette plafonds, die beide omstreeks 1816-1820 zijn aangebracht onder leiding van de architect Jan de Greef. (Bron: RCE, www.rijksmonumenten.nl) In beide gevallen betreft het echter cassettes in een getoogd plafond.
Voorbeelden die beter overeenkomen zijn onder meer het cassetteplafond in de kapel (uit 1910) van Abdij MariĆ«nkroon te Nieuwkuijk en in ‘de zaal van de oudheden’ (uit 1867) in het Meermanno museum te Den Haag. (Bron: Meermanno museum, de heer E. Geleijns). Deze laatste is gesitueerd aan de Prinsessegracht 30 en is verbouwd onder leiding van de toenmalige rijksbouwmeester W.M. Rose, samen met Berlage en Cuypers.
Nog een goede overeenkomst vinden we in de spiegelzaal van het Paushuis in Utrecht. (Met dank aan Hylkema Consultants voor het delen van informatie, die daar verantwoordelijk was voor het Bouwhistorisch onderzoek en de restauratie). Deze aanbouw is in 1830 aangebracht onder leiding van Christiaan Kramm. Het bewaard gebleven bestek omschrijft de opbouw van het cassetteplafond. Hierbij dienden tussen de balken bekistingen te worden aangebracht met gelijke afmetingen als de balken en met hetzelfde hart op hart. Vervolgens diende men het plafond te rieten en stukadoren.

voor meer informatie over het project klik hier