zondag 23 september 2012

Gebogen glas



Glas is wellicht een van de meest bijzondere bouwmaterialen. Het is net zo massief als vele andere bouwmaterialen, echter bedoeld om niet “gezien” te worden. Uitzonderingen daargelaten zoals gedecoreerd of gekleurd glas. 

Het glas was uiteraard in eerste instantie bedoeld de lichtopbrengst binnenshuis te vergroten en de weersinvloeden buiten te houden. 
Als echte Hollanders gebruiken we het glas ook graag om bij andere mensen in de huiskamer te kijken. Echter werd het glas pas ongeveer eind 19e eeuw daar ook voor bedoeld. Winkels stelden veel vaker hun waren uit voor de steeds groter wordende etalages. 

De technieken in die tijd zorgde ervoor dat het standaard glas vaak hobbelig was in oppervlakte. Door het glas te polijsten werd dit probleem opgelost. Het gerucht gaat dan ook dat het spiegelglas is uitgevonden in Frankrijk om koning Lodewijk XIV een beter spiegelbeeld te geven.


De ontwikkeling van glas bleef evenals de drang naar nieuwe uitvindingen. Ronde kozijnen en deuren met hierin rondgebogen glas begon eind 19e eeuw steeds vaker op te komen. Een van de eerste leveranciers van gebogen glas was de Dortenaar J Bouvey. In 1850 richtte hij de Koninklijke Nederlandse glasfabriek op en leverde zowel aan binnen als buitenland. Daarnaast werd hij bekroond met verschillende medailles op tentoonstellingen in ondermeer Amsterdam, Parijs, Philadelphia en Melbourne. 

Dat dit type glas speciaal kostbaar moet zijn geweest lijkt logisch. Toch lijkt het steeds vaker uit het straatbeeld te verdwijnen hoewel men tegenwoordig ook gebogen dubbelglas kan bestellen.

Bronnen:
Bot, P ; Vademecum, historische bouwmaterialen, installaties en infrastuctuur.
Koopmans, C; Dordrecht 1811-1914: een eeuw demografische en economische geschiedenis




3 opmerkingen:

  1. Ik was me er niet van bewust dat er achter glas zoveel geschiedenis schuilging. In huis zijn we inmiddels aan glasvervanging toe en er zal binnenkort iemand langskomen om na te gaan wat de dimensies zijn van de ramen voor het glas plaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En dit is nog maar een klein stukje van de geschiedenis ;) succes met het plaatsen.

      Verwijderen
  2. Volgens mij heet de Dordtenaar (met dt) Bouvy (en niet Bouvey).

    BeantwoordenVerwijderen